A hennáról


MEHNDI (HENNAFESTÉS) egy régi Észak-Afrikai és INDIAI művészet, ami meghódította Nyugatot is. Madonna és Prince irányították a figyelmet erre a különleges testékszerre. Sokan választják a múlandó testszínezést a végleges tetoválás helyett.

A henna növény erős színező képességét egy angol orvos – botanikus bizonyította először tudományosan.

A henna bokor a füzek családjába tartozik. Termőterülete Észak Afrika és Közép kelet.

Hennával nem csak bőrt lehet színezni, hanem hajat és körmöt is! Már Mohammed próféta is hennával festette a szakállát.
A növénynek nemcsak színező tulajdonsága ismert, hanem gyógyító, hűsítő hatása is. Évezredek óta készítenek belőle izzadásgátló készítményeket, kenőcsöket, gyógyászati készítményeket.

Indiában a hennát hatalmas ültetvényeken termesztik. A bokor leveleit virágzási időben aratják le. A fiatalabb hajtásokat különválasztják az öregebb levelektől, az előbbit a bőr, az utóbbit a haj színezésére használják.

Minden országban egy sajátos mehindi-kultúra alakult ki. Ugyanúgy mint a mehindi-festők művészete Egyiptomban, Szudánban, Indiában eltérő, ugyanúgy a nyugati kultúrában is eltérnek. Minden kultúrának saját jelei vannak és saját alkotói kifejezései.


A fekete hennáról


Az úgynevezett fekete ”henna” mindig tartalmaz kémiai anyagokat. Ezek allergikus reakciót, de akár bőrrákot is kiválthatnak!

Elborzaszt a Balaton partján fekete hennával díszített gyerekek látványa!

Sajnos sok festő nincs tisztában a bőrre felvitt anyag káros hatásairól! A minta sok esetben csúnya forradásként egy életre szólóan megpecsételi viselőét.

Mindig rá kell kérdezni, hogy eredeti hennával dolgozik-e a festő!A festés meneteElső lépésben meg kell győződni a festeni kívánt bőrfelszín minőségéről. Ha zsíros a bőr nem színezi be, viszont ha túl száraz hamar lekopik.
Testápolózott bőrre ne fessünk! – nem tud a paszta beszívódni.
Tisztítsuk meg a bőrt lehetőleg fertőtlenítővel (zsírelvonó hatás).
A pasztát, tölcsérből nyomjuk a kívánt helyre. A frissen felvitt mintára nagyon kell vigyázni, ilyenkor még könnyen elkenődhet. A száradási idő kb. 30-40 perc. Miután megszárad repedezni kezd, ekkor nyugodtan lelehet kaparni.

A paszta helye sárga! Ettől nem kell megijedni ! 24 óra elteltével a minta besötétedik!
A lényeg, hogy a festést követően a díszített részt nem szabad megmosni min. 6 órán keresztül!
AZ EREDETI HENNA FESTÉS VÉGEREDMÉNYE MINDIG BARNA SZÍN!

A mehndi 7-21 napig látható a bőrön. A minőség és a tartósság különböző dolgoktól függ.


Galéria